Marinova Kmetija

Marinova Kmetija
december 28, 2015 admin

Dnevno sveže borovnice, Pako 31, 1353 Borovnica

Kontakti:

domači telefon: 01 363 3000, Marjan: 041 716 741, Geni: 031 763 783, Anita: 041 369 171

spletna stran: http://ameriskeborovnice.si/

S pridelavo ameriških borovnic se ukvarjamo od začetka devetdesetih let, ko smo posadili prvih nekaj grmov. Danes nasad obsega nekaj več kot hektar površine in se nahaja v kotičku ljubljanskega barja, kjer so ugodni pogoji za gojenje ameriških borovnic.

Posebnost našega nasada – borovnice si lahko naberete sami

Smo med redkimi pridelovalci, ki omogočajo, da si stranke naberejo borovnice same. Poleg tega, da dan preživite malo drugače, poskusite več različnih sort in s tem raznolikih okusov, hkrati tudi prihranite, saj so v tem primeru borovnice cenejše. Naše redne stranke, ki se poslužujejo te možnosti, pravijo, da nekaj ur v nasadu deluje izredno sproščujoče – celo terapevtsko, saj se tako umaknejo mestnemu vrvežu in vsakdanjemu stresu.

V kolikor bi si borovnice želeli nabrati sami, je to v nasadu možno od ponedeljka do sobote med 8:00 in 12:30 uro in v popoldanskem času med 17:00 in 20:00 uro, ob nedeljah pa po dogovoru.

Kako pridete do nasada si lahko ogledate tukaj:

http://ameriskeborovnice.si/kako_do_nasada.jpg

Nakup že nabranih borovnic

Nakup na domu je možen vsak dan od 8:00 do 21:00. Priporočamo, da borovnice predhodno naročite in si jih tako zagotovite, poleg tega pa vam jih ob dogovorjeni uri napakiramo, tako da borovnice samo prevzamete in se izognete čakanju. Kako do nas: http://ameriskeborovnice.si/kontakt.html

Ameriške borovnice so vsako leto bolj priljubljene – pri nekaterih zaradi vsebnosti zdravju koristnih snovi, spet pri drugih zaradi svojega izvrstnega okusa. Vsekakor so najokusnejše sveže, pravkar obrane, v njihovi aromi pa lahko uživamo skozi vse leto, saj so prav tako primerne za razna peciva, marmelade, cmoke, žganje in še marsikaj. Več predlogov za njihovo uporabo in  se nahaja pod rubriko recepti: http://ameriskeborovnice.si/recepti.html

Zakaj so borovnice koristne in zdrave?

V današnjem stresnem tempu, ki se odraža pri številnih boleznih ne smemo zanemariti blagodejnega vpliva na zdravje; če naštejemo samo nekaj splošno znanih dejstev o borovnicah:

 Zavirajo razvoj degenerativnih bolezni možganov (bolezni povezane s staranjem)

 Pomagajo izboljšati psihomotorične sposobnosti (ravnotežje, koordinacija)

 Spodbujajo širjenje krvnih žil, ter zavirajo strjevanje krvi in posledično preprečujejo nastanek krvnih strdkov

 Delujejo protivnetno

 Zavirajo nastanek raka, saj njihova kislina ovira nastajanje metaboličnih reakcij v telesu

 Pomagajo pri driski in zaprtju (odpravljajo napenjanje in krče)

 Uravnavajo krvni tlak, sladkor in holesterol

 ščitijo pred negativnimi vplivi UV žarkov, ohranjajo zdrav izgled kože ter upočasnjujejo njeno staranje.

Razveseljivo je, da si jih lahko brez slabe vesti privoščijo tudi ljudje z diabetesom, za katere je marsikatero sadje zaradi prevelike vsebnosti sladkorja na črni listi, ameriške borovnice pa so zaradi svojega pozitivnega delovanja celo priporočljive.

O nasadu…

Začetki našega nasada segajo v leto 1991, ko smo zasadili prvih nekaj grmov ameriških borovnic. Danes nasad obsega nekaj več kot hektar površine, na katerem gojimo približno 20 sort ameriških borovnic: od zgodnjih sort kot so Duke, Earlyblue, srednje ranih kot so Patriot, Bluecrop, Blueray, Berkeley in vse do poznih npr. Elliot, Elizabeta…

Delo v nasadu se začne že sredi februarja z obrezovanjem, nadaljuje z gnojenjem, košenjem, postavljanjem mreže proti ptičem in toči – vsa ta dela morajo biti opravljena že pred sezono. V sezoni pa je seveda prioritetno obiranje, zbiranje naročil, pakiranje in prodaja. Delo v nasadu se zaključi oktobra, ko se mreža ponovno zvije in spne do naslednjega leta.

Sezona se običajno prične sredi oz. konec junija in se zaključi sredi oz. konec avgusta. Vrhunec sezone je navadno sredi julija, takrat je tudi najugodnejši čas za večja naročila (zamrzovanje, ozimnica…) Seveda je ključni dejavnik vreme, ki vpliva za začetek, trajanje sezone in kakovost pridelka.

In za konec še povabilo: Preživite dan malo drugače –  v sproščujoči naravi, na svežem zraku in hkrati doživite še nekaj novega: poskusite različne sorte borovnic v samem nasadu in si jih naberite, kolikor želite, po ugodnejši ceni! Seveda pa lahko kupite tudi že nabrane.

 

IMG_0039 IMG_0097 IMG_0114 IMG_0129

Lokacija

X
- Enter Your Location -
- or -