Policija svetuje

Policija svetuje
15 septembra, 2017 admin

Kradli motorne žage, kosilnice, karjole, kable, orodje, agregat žaga na Brezovici pri Ljubljani

 

Policisti Policijske postaje Vrhnika so imeli marca zopet obilico dela z vlomi, a pri tem zabeležili tudi večji uspeh. Po pravočasnem obvestilu občanov so namreč v večstanovanjskem naselju na Vrhniki ekspresno polovili tri nepridiprave, ki so si krajšali čas z nasilnim odpiranjem tujih kleti in vhodov v okoliške stanovanjske zgradbe, še preden bi jo le ti uspeli ucvreti na varno.

Ne vem sicer kake uspehe mi stvari nismo dobili nazaj.

 
Vsi trije se bodo verjetno že v doglednem času pred ustreznim sodnim organom zagovarjali zaradi kaznivega dejanja velike tatvine.

Ti vlomi pa v preteklem mesecu še zdaleč niso bili osamljeni. Okrog nas se je razbohotila pomlad in nek tolovaj se je očitno spravil urejati zelenice s kosilnico, po katero je zavil kar v zasebno hišo na Pokojišču. Lastnik, davkoplačevalec, je imel v njej tudi denar, pa mu je vzel še tega. Morda isti ali vsaj član istega zmikavtskega kluba pa je skočil v Borovnico po motorne žage in LCD televizorje za vso druščino. In medtem, ko je tehnična trgovina popravljala poškodovana stekla in preračunavala prizadejano škodo, so žage verjetno že pele – nedvomno po tujih gozdovih. Bistveno manj rokodelsko razpoloženi pa so bili tatiči, ki so v odsotnosti stanovalcev obiskali hiši na Drenovem griču in Vrhniki, si nabasali žepe z denarjem in nakitom, ter jo pobrisali neznano kam. V taisto smer so izginili tudi številni žlebovi z objektov v Blatni Brezovici, Dragomerju in z Vrhnike. Krovci in kleparji tako še ne bodo kmalu ob posel, talilnice pa tudi ne. Zares utrujen pa je pri svojem nečednem poslu moral biti nek nebodigatreba, ki je pritaval vse do vasi Smrečje in se nato ves utrujen nazaj v svoj brlog odpeljal s prvim avtomobilom, ki ga je ugledal. Za Citroenom Berlingo, z registrsko številko LJ – 034, možje v modrem še poizvedujejo, prav tako pa za vsemi zgoraj naštetimi zlikovci.

Daleč od doma pa sta zatavala državljana Alžirije. Državno mejo sta, kot kaže, prečkala brez ustreznih dokumentov in precej po domače, strokovno bi temu rekli – ilegalno. Policisti so z njima opravili informativni pogovor in ker za svoje dejanje nista imela prav tehtnih razlogov, so ju gladko izročili tujim varnostnim organom.

Med drugim so imeli policisti nekaj dela tudi na področju prometnih nesreč. Kar devet so jih obravnavali, pri katerih so bili trije udeleženci lažje telesno poškodovani. V vsaj dveh primerih pa je nesreči botroval alkoholikov najboljši prijatelj. Policija se je v smislu večje varnosti v prometu odzvala tudi na številne pobude občanov in v aprilu poostrila nadzor nad spoštovanjem določil o dovoljenih hitrostih vožnje na območjih Verda, Drenovega Griča, Robove ulice na Vrhniki in okolice OŠ Antona Martina Slomška ter upoštevanjem prometne signalizacije na Poštni ulici na Vrhniki (enosmerni promet).

POLICIJA SVETUJE

Da se zmanjša možnost, da nekdo postane žrtev vloma, policija priporoča, naj nepremičnina ne daje videza, da je “zapuščena”. Najkoristnejša je t.i. medsosedska pomoč ali pomoč oseb, ki jim zaupate. Če se te osebe večkrat sprehodijo okoli hiše ali dvorišča, se s tem že zmanjša možnost izvršitve kaznivega dejanja.

Lastniki sami pa morate poskrbeti za primerno kombinacijo tehnično-mehanskega varovanja. V praksi to pomeni, da se okna ali vrata nadgradijo z notranjimi ovirami kot so npr. prečne zapore oken, vrat, dodatne blokade oken, postavljanje zagozd pod balkonska ali atrijska vrata… do vgradnje alarmnih naprav, ki imajo povezavo na pogodbeno podjetje, ki nudi storitve zasebnega varovanja, na mobilni telefon lastnika, itn. V slednjem primeru toplo priporočamo, da so o tem obveščeni tudi sosedje in da je vedno na voljo oseba, ki ima znanje, kako napravo v primeru odsotnosti ali nedosegljivosti lastnika izključiti. Alarmne naprave (ne glede na vrsto) morajo biti vgrajene strokovno. Priporočljivo pa je, da lastnik pozna način njenega delovanja. 

Okoli hiše je tudi priporočljivo nasuti pesek (povzroča hrup), pod okna pa nasad vrtnic ali drugih bodičastih rastlin. Vedno pogosteje opažamo, da lastniki zaradi zagotavljanja zasebnosti postavljajo ograje. Te okoliščine izkoriščajo tudi vlomilci, saj jim omogočajo, da pri svojem početju ostanejo prikriti.

Vsak posameznik mora prav tako oceniti, kaj mu določeni predmeti (nakit, umetniška dela, gotovina…) pomenijo in jih temu primerno tudi zavarovati (najem sefa…). V veliko pomoč policiji so fotografije odtujenih predmetov. Svetujemo, da vrednejše predmete fotografirate (nakit se npr. položi na temno podlago – blago, zraven se priloži merilo in nekajkrat fotografira), fotografije pa shranite.

V primeru, da lastnik ugotovi, da je bilo vlomljeno v objekt, naj takoj obvesti številko113 inv objekt ne vstopa (razen, če je potrebno preprečiti nadaljnjo škodo povzročeno z izpustom vode ali s požarom ali če je potrebno komu nuditi prvo pomoč), kajti storilec se lahko v njem še vedno nahaja, obenem pa se lahko z nestrokovnim vstopom uničijo pomembni sledovi kaznivega dejanja.

 

 

 

Zbral in uredil:

Damjan Debevec

Design Style Switcher