Sodelovalo 53 slovenskih šol

Sodelovalo 53 slovenskih šol
15 septembra, 2017 admin

Vrhnika, 14. maj – V Cankarjevi knjižnici je potekal zaključek Festivala otroške poezije Rimaraja, na katerem so najboljšim poetom podelili priznanja in nagrade. Tokrat je na festivalu sodelovalo kar 53 slovenskih šol in preko 300 otrok.

»Vesel sem, da se nekateri obrazi vračajo,« je zbrane nagovoril idejni oče Rima raje Uroš Vošnjak, mladinski pesnik in pisatelj, humorist in satirik. Skozi njegove roke je romalo preko 380 pesmi, ki so jih pripravili učenci iz tako rekoč celotne Slovenije, kar nakazuje, da se je festival v slovenskem prostoru prijel. Kot je dejal Vošnjak, Rima raja ni tekmovanje, ampak nekakšna vzpodbuda otrokom, da so iskreni in to čistost prelijejo v obliki rimanih besed na list papirja. »Zame je vsak, ki je napisal pesem zmagovalec, pa vendar je potrebno razglasiti najboljše od najboljših,« je nadaljeval Vošnjak. V dveh starostnih kategorijah so na »oder« poklicali finaliste, ki so predstavili svoja dela, izmed njih pa so razglasili po tri najboljše v kategoriji. Med najstarejšimi je slavila Neža Kastelic, 9. a, OŠ Toneta Pavčka, sledili sta ji Leila Grbović, 8. b, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika in Karolina Marc, 8. b, OŠ  Pivka. Med mlajšimi pa je bila najboljša Gaja Lazar, 5. a, OŠ Solkan, druga je bila Zala Casar, 4. razred, OŠ Angela Besednjaka Maribor tretja pa Meta Marinko, 4. d, OŠ Brezovica pri Ljubljani. Vse pesmi, ki so prispele na natečaj, so zbrane v posebenem zborniku, dobite pa ga lahko v Cankarjevi knjižnici. 

Kulturni program uro trajajoče prireditve je obogatil otroški pevski zbor Glasbene šole Vrhnika, program pa je povezovala Ana Frank Bogataj. Organizacijsko so pri festivalu poleg Vošnjaka in glasbene šole sodelovali še Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika in Osnovna šola Ivana Cankarja, med prijatelje festivala pa se uvrščajo: Občina Vrhnika, Občina Log – Dragomer ter oblikovalec Anže Škerjanec.

Gašper Tominc, foto: GT

Design Style Switcher